Skygge coaching

Slut fred med dine skyggesider og styrk dit selvværd.

Når du lever bevidst med alle dine skyggesider (og slutter fred med dem), vil du turde være noget, du længe har nægtet dig selv at vise verden.

Skyggesider er personlige egenskaber og karaktertræk du har, men som du ikke bryder dig om, og derfor bevidst eller ubevidst prøver at skjule, både for dig selv og for andre. Hvis du eksempelvis synes, du er for kedelig, dum, grim, konfliktsky, svag eller noget helt andet, og du måske mere eller mindre konstant kritiserer dig selv for det, så anerkender du ikke alle sider og karaktertræk ved dig selv. Du skader derfor dit selvværd, når du ikke anerkender alle dine egenskaber, og det fortjener du ikke!

Lige nu kan det godt være, du slet ikke kan se noget positivt ved at have ovenstående karaktertræk. Så lad mig lige forklare det helt fra bunden. Der er nemlig en gave, og noget positivt i ALLE egenskaber og karaktertræk.

Hvad er en skyggeside?

En skyggeside er en side af dig selv, som du ikke vil vise andre, du har. En side af dig der står i skyggen, som du enten ikke må være, ikke kan være, ikke tør være eller har fået at vide du ikke må være. Du forsøger bevidst eller ubevidst at skjule den side af dig, så andre ikke opdager den. Du nærmest fortrænger den. Problemet er bare, at du gang på gang bliver ramt i den – netop fordi du ikke slutter fred med den.

Kort sagt, det du ikke vil være med du er, vil ikke lade dig være.

Skyggesiderne er medbestemmende for graden af dit selvværd, og påvirker konstant dine relationer til andre mennesker. Vi skjuler vores skyggesider, fordi alle mennesker har brug for anerkendelse. Vi er bange for at blive afvist, hvis vi viser de mere negative sider af os selv. Også selvom alle har dem. Vi er bange for ikke at være en del af flokken og kommer derfor til at forsøge at lave om på os selv.

Der findes både mørke og lyse skygger.

De mørke skygger kan være både bevidste og ubevidste, og er en side eller karaktertræk, som du ikke vil være ved, at du har. Sider du hader ved dig selv, som du skammer dig over, som du undertrygger eller prøver at skjule og flygte fra.

De lyse skygger er det, du gerne vil være ved, men ofte ikke tør eller ikke tror du kan være. De lyse skygger opstår oftest i vores fascination og beundring af andre mennesker. Det er her du tænker, bare det var mig….

Alle har skygger

Skygger har vi alle med os fra barndommen, og vi giver selv skygger videre til vores børn.

Hvad måtte du ikke være?
Hvad fik du ros for at være?

Ubevidst fortolker vi i barndommen, hvilke egenskaber der er gode, og hvilke der er mindre gode. Hvis barnet får at vide: “Du må ikke være vred”, kan vrede udvikle sig til en skyggeside. Næste gang barnet føler vrede, forsøger det måske at undertrykke følelsen af vrede for at blive accepteret – for at være god. Selvom der ikke er noget galt i at mærke følelsen vrede. Det kan forfølge barnet i voksenlivet og blive en forhindring i forhold til for eksempel at udtrykke vrede, når andre går over personens grænser.

Slut fred med dine skygger!

Når du undertrykker dine skyggesider, kan du sammenligne det med, at du forsøger at holde en badebold under vand. Jo dybere skyggen er, jo mere energi skal du bruge på at holde den nede. Når du undertrykker dine skyggesider, så vil de alligevel på nogle tidspunkter dukke op, og ofte på uhensigtsmæssige tidspunkter, nemlig der hvor du er allermest presset og/eller stresset, eller der hvor du ikke har noget at projicere dem over på.

Ved coaching hjælper jeg dig med at blive bevidst om dige skyggesider og slutte fred med dem. Men hvad opnår du så med det:

  • Du slipper for at føle skyld og skam over at være den du er
  • Du får endnu bedre relationer til andre mennesker
  • Du slipper for at skulle forsvare dig selv
  • Du står stærkt, når andre kritiserer dig
  • Du presser og stresser ikke dig selv, for at leve op til noget du ikke vil eller kan
  • Du styrker dit selvværd, og du hviler i dig selv
  • Du tør gå efter dine drømme og ønsker
  • Du er ikke længere bange for, hvad andre tænker om dig
  • Du bliver helt OK med at ikke ALLE mennesker skal kunne lide dig, og du bliver helt OK med at alle ikke skal være enige med dig
  • Du lære at sige, ”Sådan er jeg også”