Skævt kranie

Behandling af skævt kranie/låst nakke

Hvorfor får barnet skævt kranie

Skæve kranier er et kendt fænomen hos babyer. Årsagerne til skæve kranier kan være mange, men påvirkningen under selve fødslen og en langvarig ensartet lejring er kendt som de mest almindelige årsager til problemet. Et fladt og skævt baghoved/kranie kan opstå, hvis babyen har en favoritside og derfor har en tendens til at ligge med hovedet drejet til den ene side det meste af tiden. 
Barnets ensidige favoritside kan også være forårsaget af fejlstilling eller låsning i barnets nakke. Oftest er det de øverste nakkehvirvler, som giver en begrænsning i rotation i barnets nakke. Det vil medføre, at barnet har en klar tendens til at dreje sit hoved til modsat side af, hvor denne låsning er. Den ensidige hoveddrejning i liggende stilling, vil derfor kunne udvikle skæve kranier.

Ved fødslen består barnets knogler og kranieplader primært af brusk, der er meget eftergiveligt og blødt. Det giver babys krop en stor grad af elasticitet, så fødslen kan foregå mere gnidningsfrit.

Denne elasticitet og bløde led kan dog have den omkostning, at barnet kan pådrage sig spændinger og skævvridninger under fødslen. Det kan bl.a. resultere i fejlstillede ryg- og nakkehvirvler.
Det bløde og eftergivelige kranie har derfor en risiko for at blive skævt og på grund af det hurtigt voksende kranie, skal man sætte ind med en behandling så tidligt som muligt og gerne før ½-års alderen for at undgå større hovedskævhed. 

Spædbørn kan også få skæve kranier pga. følgende:

  • Taget med sugekop eller tang
  • Født ved kejsersnit
  • Siddet fast i mors bækken længere tid under fødslen
  • Født med ansigtet først, stjernekigger eller sædefødsel
  • Født for tidligt
  • Usædvanlig lang fødsel

Et skævt kranie kan være medvirkende til, at baby får smerter. Ligeledes kan det skæve kranie være årsag til af klemning af flere vigtige nerver. Denne af klemning  kan påvirke fordøjelsen, samt sutte og synke refleksen. I alle tilfælde vil baby reagere med gråd.

Skævt kranie kan give mistrivsel

Fysioterapeutisk behandling af skæve kranier

Jeg er specialuddannet  i at undersøge og behandle spædbørn med forskellige dysfunktioner i kroppen herunder et skævt kranie.
Foruden at undersøge og behandle babyens kranie, undersøges hele babyens krop for låsninger og spændinger, der kan være medvirkende til problemerne.

Behandlingen for et skævt kranie består af blide mobiliseringer samt massage og udspænding af hals- og nakkemuskulaturen.

Som forældre instrueres I grundigt i forhold til specifik træning af barnets muskulatur og hensigtsmæssig lejring af barnet for at undgå permanent fladt baghoved. Jeg giver mig god tid til at lytte til forældrenes beskrivelse af problemet og stiller specifikke spørgsmål således, at vi kan finde frem til årsagerne til, at baby græder.
Jeg har mange års erfaring med at kunne hjælpe babyer til bedre trivsel med babyfysioterapi og gøre dem smertefri.