Behandling af refluks

Hvad er refluks?

Refluks er et tilbageløb af det syreholdige maveindhold fra mavesækken op i svælget eller spiserøret. Syren giver en ubehagelig brændende fornemmelse i barnets hals, hvilket ofte får barnet til at reagere med gråd.

Refluks kan opstå af flere forskellige årsager. En af grundene er det såkaldte KISS kid syndrom. KISS står for Kranie-nakkeled Induceret Symmetri forstyrrelse. Altså spændinger og nedsat bevægelighed af den øverste del af nakken.
KISS syndromet henviser til symptomer forårsaget af en biomekanisk dysfunktion i de øvre nakkeled på et lille barn. Denne dysfunktion kan forstyrre barnets normale bevægelsesudvikling, så barnet bliver skævt/asymmetrisk og får sværere ved at udfolde sig frit.

KISS syndromet kan påvirke det autonome nervesystem og give såkaldte vegetative symptomer f.eks. skriger barnet meget, er utrøsteligt, gylper eller savler meget. Der kan opstå spise- og amningsproblemer samt barnet kan sove usammenhængende og vågne brat.
Barnet vil ofte have en favoritside at ligge til netop på grund af nakkespændingerne. Nerverne, som kontrollerer maven, sidder her og kan komme i klemme, hvilket kan medføre refluks. Derudover vil der ofte opstå suttebesvær og synkebesvær, da nerverne, som kontrollerer tungen og svælget, også er at finde i området. Har dit spædbarn nogle af nedenstående symptomer, kan det lide af refluks.

Har dit barn nogle af kendetegn

  • Smerter ved amning
  • Smerter ved gylp/bøvs
  • Ubehag ved at ligge ned – vågner med skrig og skal bøvse
  • Barnet vil ikke spise
  • Overspiser for at lindre sure opstød
  • Har et uroligt søvnmønster
  • Hoster ved bøvs
  • Hæshed efter gylp


Hos lægen består behandlingen ofte af medicin mod for meget mavesyre.  Før man begynder den medicinske behandling, er det vigtigt at få afklaret nogle væsentlige ting, som bl.a. om barnet får en bedring ved at ændre ammerutinerne, idet overamning kan give samme symptomer som ved refluks. 

Det er også yderst vigtigt at få afklaret, om barnet har nogle låsninger i nakke og ryg, da disse kan have stor indflydelse på reflukssymptomerne.