Angst og depression

Der kan være perioder af ens liv, hvor man kan komme til at stå med større problemer og udfordringer, end man selv kan håndtere.

Bruger du mange timer på at bekymre dig, og faktisk undgår ting du er bange for? Grubler du alt for meget over ting både i fortiden, nutiden og fremtiden – så meget at grubleriet og tankemylderet fylder alt for meget af din tid?

Tanker kommer og går. Det kan du ikke lave om på. Men du er selv herre over, om du vil forholde dig til dem eller lade dem passere. Netop den evne kan være en varig vej ud af situationen, for dig der grubler meget.

Forestil dig lige at du står ved en å. Vandet i åen løber kun den ene vej. Så du ser en del åkander komme ned af åen, og mens du står der ved åen – sejler de forbi dig og forsvinder ud af dit synsfelt igen.

Så mens du bare passivt observerer åkanderne, så forsvinder de igen. Forestil dig nu at på hver en åkande er der placeret en tanke. Hvis vi bare bliver på kanten, så gør de ikke nogen skade selvom de frister – de forsvinder jo igen. Men hvad sker der hvis du i stedet springer ud til alle åkanderne i åen?

Det svarer til at du skal forholde dig til alle tankerne. Men du behøver ikke. Du kan også lade dem sejle videre.

Vi tænker ca. 60.000 tanker i døgnet. Det behersker de fleste uden problemer. Men for nogle mennesker er det umuligt at sortere i, hvilke tanker de skal gå ind i, og hvilke de kan lægge fra sig. Negative tanker ender med at invadere sindet og vokse sig urealistisk store og truende. Snart er der gået flere timer med formålsløst tankespind, som en pladespiller der bare er gået i hak. Får vi ikke hjælp, kan bekymringerne føre til koncentrationsbesvær, manglende energi, nedsat overskud, søvnbesvær og i sidste ende kan det føre til angst, depression eller stress.

Lær at slippe tankerne

Tilbage til åen. Tankerne vil blive ved med at ankomme, men det er op til dig, om du vil hoppe ned til dem alle eller lade dem sejle videre. Du kan selv styre det. De fleste folk med tendens til at gruble vil sige at den påstand ikke er sand. Deres erfaring er en helt anden, når de nat efter nat ligger søvnløse af bekymring.

Alle kan lære at styre sin håndtering af tanker – det er kun et spørgsmål om øvelse. Ligesom at cykle gælder det, at hvis du øver dig længe nok, vil du mestre kunsten.

I og med at det at bekymre sig og tænke worst case er blevet en vane, er der dog et par stadier, som du skal igennem før du kan erklære dig fri af tankemylder. Fælles for dem der er ved at drukne i tanker og bekymringer er, at de tror, at de har mistet kontrollen over deres tænkning. Men ved at ændre strategi, kan man lære at styre, hvor meget man vil bekymre sig. Faktum er, at jo mindre vi analysere det der bekymre os, jo hurtigere løser vi det. Kort sagt, så betyder tanker ikke noget, men vores håndtering af dem gør.

Metakognitiv terapi

Metakognition er de tanker, vi gør os om vores tanker, og de er et udtryk for, at vi er bevidste om vores tænkning. Derfor har vi også mulighed for at regulere den.

Den metakognitive terapi interesserer sig for, hvordan vi tænker. Det vigtige er ikke, hvad vi tænker, men hvordan vi reagerer på disse tanker. Metakognitiv terapi har fokus på, at du skal give de negative og svære tanker mindre opmærksomhed. Ved at lade disse tanker fylde mindre og ved at tænke på noget andet, kan dine følelser også ændre sig. Terapien hjælper dig således med at flytte dit fokus.

Du bliver opmærksom på, at der er forskel på tanke og virkelighed – dine tanker er bare tanker. Vi går sammen på opdagelse i, hvilke overbevisninger, der vedligeholder dine bekymringer og grublerier.

Du lærer helt lavpraktisk at lade tankerne være. Sådan at du fremadrettet selv har stopknappen til tankerne. Altså så du kan styre om du vil bruge tid på dem eller ej. Du lærer at tage kontrollen over tankeprocessen tilbage.

Det efterlader plads og metalt overskud til, at man kan begynde at problemløse effektivt. Så du kan gå fra tankemylder til problemløsning.

Metoden har rigtig gode resultater til både overtænkning, stress, angst og depression. Men skaber fantastiske resultater for alle der har “tankemylder” tæt inde på livet.