Derfor bliver du dårlig behandlet af andre

At føle sig dårligt behandlet af andre kan være en ubehagelig oplevelse, der på den lange bane kan gøre, at vi kommer til at føle os værdiløse. Men faktisk kan det være, at det ikke handler så meget om, hvordan andre behandler os, men mere om, hvordan vi behandler os selv.

For uanset om vil det eller ej, så kan andre mennesker ikke påføre os noget, som vi ikke selv giver dem lov til. For hvis vi ikke får sagt fra, så er det en stille accept af, at deres opførsel er helt i orden. Men det er ikke altid sikkert vi har den strategi der skal til på det pågældende tidspunkt, og derfor bliver ofre for andres dårlige opførsel.

Men det er nemlig vores egne manglende evner til at stå ved os selv og sætte grænser, der gør os sårbare overfor andres dårlige opførsel. Måske er vi ikke gode til at sige fra, eller også er vi bange for at blive afvist eller miste en relation. Det kan også være, at vi selv er nedladende overfor andre, uden at vi er klar over det.

At stå fast ved sig selv og sætte grænser kræver mod og selvtillid, og det er noget, der kan trænes. Her er nogle råd til, hvordan du kan blive bedre til det:

Kend dine grænser

For at kunne sætte grænser er det vigtigt, at du kender dine egne behov og grænser. Tænk over, hvad der er vigtigt for dig, og hvad der gør dig ubehagelig til mode.

Sig fra på en høflig måde

Det er muligt at sige fra på en høflig måde. Du kan fx sige “Jeg kan desværre ikke gøre det for dig, men jeg håber, du finder en anden løsning.” At sige fra kan være angstprovokerende, især hvis vi ikke ønsker at såre eller skuffe andre. Men at sige fra på en høflig og respektfuld måde kan hjælpe os med at kommunikere vores grænser klart og undgå unødig konfrontation eller konflikt. Det kan også hjælpe os med at beskytte vores tid, energi og ressourcer og undgå at sige ja til noget, vi ikke har lyst til at gøre.

Øv dig på at sige nej

For mange mennesker kan det være svært at sige nej, især hvis vi vil imødekomme andres ønsker eller forventninger. Derfor kan det hjælpe at øve sig på at sige nej på små ting først, indtil vi føler os mere selvsikre og i stand til at sige nej til større anmodninger eller forpligtelser. At sige nej kan være svært, men det er vigtigt at huske på, at det ikke gør dig til en dårlig person.

Accepter, at ikke alle vil kunne lide dig

At sætte grænser og stå fast ved os selv kan uundgåeligt føre til, at nogle mennesker ikke kan lide os eller vores beslutninger. Det kan være svært at acceptere, især hvis vi har en tendens til at bekymre os om, hvad andre tænker om os. Men at acceptere, at ikke alle vil kunne lide os (det er faktisk umuligt), kan hjælpe os med at fokusere på vores egne behov og ønsker og beskytte os mod at blive påvirket af andres meninger eller dømmekraft.

Vær opmærksom på dine egne handlinger

At stå fast ved sig selv og sætte grænser handler også om, hvordan vi taler og opfører os over for andre. Hvis vi er nedladende, kritiske eller dømmende over for andre, kan det påvirke, hvordan de behandler os, og det kan også påvirke vores egen selvrespekt og selvtillid. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på vores eegne handlinger og tænkemønstre og arbejde på at være mere empatisk, respektfuld og anerkendende over for andre.

At lære at stå fast ved sig selv og sætte grænser kan tage tid og kræve mod, men det kan også give en følelse af frihed og selvrespekt. Når du respekterer dig selv og dine egne grænser, vil andre også være mere tilbøjelige til at respektere dig. Vær venlig overfor dig selv, og husk at du fortjener at blive behandlet godt.

Vi kan også blive mere opmærksomme på vores egne mønstre og vaner, når vi interagerer med andre. Hvis vi for eksempel altid siger ja til anmodninger fra bestemte personer eller altid undgår konfrontation, kan det være tegn på, at vi ikke sætter vores egne grænser og behov klart nok.

At stå fast ved sig selv og sætte grænser er en kontinuerlig proces, der kræver øvelse og tålmodighed. Det kan være en udfordring at ændre vores tænkemønstre og adfærd, men det kan også være en befriende og styrkende oplevelse at tage kontrol over vores egen trivsel og sundhed.

Ved at kende vores egne grænser, sige fra på en høflig måde, øve os på at sige nej, acceptere, at ikke alle vil kunne lide os, og være opmærksom på vores egne handlinger, kan vi lære at stå fast ved os selv og sætte sunde grænser i vores personlige og professionelle relationer.

Hvis du genkender dig selv i ovenstående, kan du komme i gang med at hjælpe dig selv med det samme! Skriv til mig på lotte@timetochange.dk – så finder vi et tidspunkt til en afklarende samtale, og finder den bedste løsning for dig.

Du kan også booke en gratis afklarende samtale her: Book tid her