Opbyg dit selvværd ved at sætte grænser

Er du sådan en der altid er der for andre, uanset om det er dine børn, venner, partner eller familie? Sætter du dig selv i sidste række og konstant fortælle dig selv, at andre er mere værd end dig? Men det kan slide hårdt på dit selvværd, og det er vigtigt at du øver dig i at tage dig af dig selv og blive på egen banehalvdel.

Det er en god og nobel egenskab at være der for andre og hjælpe dem, når de har brug for det. At vise omsorg og empati er en smuk ting, og det kan styrke vores relationer og skabe dybe forbindelser med andre mennesker. Men det kan også have en bagside, hvis vi konstant sætter os selv i baggrunden og ignorerer vores egne behov og ønsker.

Når vi altid er der for andre, kan det føre til, at vi bliver udbrændte og overser vores egne følelser og behov. Vi kan ende med at gøre ting, som vi egentlig ikke har lyst til, eller vi kan føle, at vores egne ønsker og drømme ikke er vigtige. Vi kan også opleve at føle os udnyttede eller ikke værdsatte, fordi vi altid er til rådighed for andre, men ikke tager os tid til at pleje os selv.

En af årsagerne til denne adfærd kan være, at vi har en tendens til at sætte vores selvværd i forhold til, hvor meget vi kan hjælpe andre. Vi tror måske, at vores værd som menneske er afhængig af, hvor meget vi kan give til andre, og at vores egne ønsker og behov er mindre vigtige i forhold til andres. Dette kan føre til, at vi konstant fortæller os selv, at andre er mere værd end os, og at vores egne behov skal komme i sidste række.

Men det er vigtigt at huske, at vi også er værdifulde og fortjener at tage os af os selv. Vi har også ret til at have vores egne ønsker, drømme og behov, og vi fortjener at blive behandlet med respekt og værdsættelse, både af os selv og af andre. At tage sig af sig selv er ikke egoistisk, det er en nødvendig del af at have et sundt selvværd og et godt mentalt helbred.

Det har konsekvenser for vores selvværd

At konstant sætte os selv i sidste række kan også have konsekvenser for vores selvværd. Når vi altid ignorerer vores egne behov og ønsker, kan det føre til, at vi føler os mindre værdifulde eller mindre vigtige. Vi kan udvikle en indre dialog, hvor vi hele tiden fortæller os selv, at vi ikke er nok, eller at vores behov ikke er vigtige. Dette kan føre til en negativ spiral, hvor vores selvværd bliver undermineret, og vi begynder at tvivle på vores egen værdi som menneske.

Det er derfor vigtigt at øve sig i at blive på egen banehalvdel og tage sig af sig selv. Det betyder ikke, at vi skal være egoistiske eller stoppe med at hjælpe andre, men det betyder, at vi skal lære at sætte sunde grænser og tage vare på vores egne behov og ønsker på en balanceret måde.

En del af at tage sig af sig selv er også at anerkende og acceptere vores egne følelser. Det er okay at have behov og ønsker, og det er okay at sige nej eller sætte grænser, når det er nødvendigt. Det betyder ikke, at vi er mindre omsorgsfulde eller mindre gode mennesker, det betyder blot, at vi også prioriterer vores eget velvære.

Tag dig af dig selv

Det kan også være en god idé at øve sig i at sige ja til os selv. Ofte er vi hurtige til at sige ja til andres behov og ønsker, men nøler, når det kommer til vores egne. Vi kan øve os i at tage os tid til os selv, give os selv tilladelse til at forfølge vores egne drømme og ønsker, og behandle os selv med samme omsorg og værdsættelse, som vi viser andre.

Det er også vigtigt at huske, at det er okay at bede om hjælp, når vi har brug for det. Vi behøver ikke altid at være den, der altid er der for alle andre. Det er okay at tage imod støtte og omsorg fra andre, når vi har brug for det. Det gør os ikke mindre værdifulde eller mindre gode mennesker.

Selvværd handler også om at være opmærksom på vores egen indre dialog og de historier, vi fortæller os selv. Hvis vi konstant fortæller os selv, at andre er mere værd end os, eller at vores egne behov er mindre vigtige, så vil det påvirke vores selvværd negativt. Vi kan øve os i at ændre den indre dialog og erstatte negative tanker med positive og styrkende tanker.

Find balancen og sæt grænser

At tage sig af sig selv handler også om at finde balance i vores liv. Det betyder at prioritere vores egen fysiske, mentale og følelsesmæssige sundhed. Det kan inkludere ting som at få nok søvn, spise sundt, motionere regelmæssigt, dyrke vores interesser og hobbyer, og skabe tid til refleksion og selvpleje.

Når vi lærer at tage os af os selv og sætte sunde grænser, vil det have en positiv indvirkning på vores selvværd. Vi vil begynde at føle os mere værdifulde, mere respekterede og mere i balance med os selv. Det vil også give os mulighed for at være der for andre på en mere autentisk og bæredygtig måde, for vi vil have mere overskud og energi til at hjælpe, støtte og værdsætte andre, uden at det går på bekostning af vores egen selvværd.

Det kan dog være en udfordring at ændre gamle mønstre og vaner, hvor vi altid sætter os selv i sidste række. Det kan føles ubehageligt eller endda skyldbetynget at sige nej eller sætte grænser, især hvis vi er vant til at være den, der altid er der for andre. Men det er en vigtig rejse at lære at tage sig af sig selv og værdsætte sin egen værdi.

En god måde at starte på er at øve sig i at sige nej, når vi faktisk ikke har tid, energi eller lyst til at imødekomme andres behov eller ønsker. Det kan være små skridt som at afslå en invitation til en begivenhed, sige nej til en ekstra arbejdsopgave eller sætte grænser for en ven, der konstant kræver vores opmærksomhed. Det handler om at være ærlig overfor os selv og kommunikere vores behov på en respektfuld måde.

Værdsæt dig selv

En anden vigtig del af at tage sig af sig selv er at lære at værdsætte og fejre vores egne præstationer og succeser, uanset hvor små de måtte være. Det kan være at anerkende vores egne styrker, fejre vores personlige milepæle eller anerkende vores egen indsats og dedikation til vores mål. Det er vigtigt at huske, at vi fortjener anerkendelse og værdsættelse, ligesom vi også giver det til andre.

Det er også vigtigt at omgive os med mennesker, der støtter og værdsætter os for den, vi er. Relationer, hvor vi altid skal sætte os selv til side eller føle os mindre værdifulde, er ikke sunde for vores selvværd. Vi fortjener at være omgivet af mennesker, der respekterer vores behov og ønsker, og som opmuntrer os til at tage os af os selv.

Selvværd er en kontinuerlig rejse, og det kan tage tid at ændre gamle mønstre og vaner. Det er vigtigt at være tålmodig og medfølende overfor os selv undervejs. Vi kan øve os i at give os selv den samme omsorg, som vi ville give til andre, og huske, at vi er lige så værdifulde og betydningsfulde som alle andre.

Hvis du genkender dig selv i ovenstående, kan du komme i gang med at hjælpe dig selv med det samme! Skriv til mig på lotte@timetochange.dk – så finder vi et tidspunkt til en afklarende samtale, og finder den bedste løsning for dig.

Du kan også booke en gratis afklarende samtale her: Book tid her