Hvordan kan du styrke dit selvværd?

Hvis du vil styrke dit selvværd, skal du blive ven med din indre kritiker. 

Men hvorfor er det så svært, det der med selvopfattelse og selvværd? Et godt selvværd handler blandt andet om at tro på sin egen værdi. At værdsætte sig selv, helt som man er. 

Et godt selvværd er med til at give en helt grundlæggende tro på, at man er god nok, som man er.

De fleste har noget ved os selv, som vi ikke bryder os om. Noget som får os til at føle os usikre, skamfulde eller utilstrækkelige. Måske føler du dig usikker på dig selv, når du skal sige noget i en forsamling. Handler det om, at du mangler selvtillid, eller er det dit selvværd, der er lavt? Det kan nogle gange være svært at finde ud af – ikke mindst fordi de to begreber bruges i flæng til trods for at de er forskellige.

Hvad er så forskellen på selvværd og selvtillid? 

Hvis du har selvtillid, har du tiltro til dine evner. Du oplever, at du for eksempel kan løse en arbejdsopgave eller skoleopgave tilfredsstillende. Selvtillid går på det, du kan, og handler om det, du gør. 

Hvis du der i mod har du et sundt selvværd, har du en oplevelse af, at du har værdi alene i kraft af at være den person, du er. Du er okay som menneske.

Vi snakker med os selv i tankerne, og for mange bliver den indre dialog overvejende selvkritisk. Det er på den lange bane ødelæggende for selvværdet, og derfor vil det være en fordel at ændre på den måde man taler til dig selv på.

Men hvordan gør vi så det?

Prøv at lytte til din følelser

Du skal til at lære dine følelser at kende og acceptere dem, for at kunne elske dig selv. Hvad vil de fortælle dig? Dine følelser styrer, hvordan du tænker og handler. Læg mærke til de signaler, dine følelser sender til dig. De  følelser der gør ondt,  indeholder budskaber om, at noget i dit liv er i ubalance – vrede kan f.eks. fortælle dig, at andre har overskredet dine grænser, og at du skal beskytte dig selv ved at sige fra.

Tag ansvaret for dine følelser

Måske er du så vant til at skubbe dine ubehagelige følelser væk og måske over på andre. Så begynd at tage ansvar for dine følelser. Accepter at de er der, og prøv at blive nysgerrig på, hvad de vil dig og hvad de indeholder. Sig f.eks. ”Nu er jeg vred!” i stedet for at beskylde andre for at være vrede. Du har ret til dine følelser, og når du tager ansvaret for dem, bliver du også mindre afhængig af, hvad andre synes og gør.

Tal pænt til og om dig selv

Vær god over for dig selv ved at behandle dig selv godt og ved at tale pænt til dig selv. Hvis det er svært for dig, så spørg dig selv, hver gang du opdager, at du taler grimt til dig selv: ”Hvad ville en, der elsker sig selv, sige eller gøre lige nu?”

Vælg gode relationer

Overvej om der er nogle i din omgangskreds, som er med til at få dig til at føle dig dårligt tilpas. Vælg at omgive dig med mennesker, der viser dig forståelse, respekt og som accepterer dig, præcis som du er.

En god øvelse, hvor du bliver bedre til at anerkende dig selv

For at blive bedre til at elske sig selv, skal man være bevidst om, hvad man elsker sig selv for. Ellers bliver det svært.

Prøv hver aften at skrive fem ting op, som du er tilfreds med ved dig selv. Egenskaber ved dig selv, du godt kan lide. Ting, du har gjort godt i løbet af dagen  eller andre gode observationer du har gjort omkring dig selv. 

Når du har skrevet om de fem ting, læser du dem igennem med fokus på at mærke, hvad det gør ved dig at læse de positive ord om dig selv. 

Når du har gjort disse ting gennem noget tid, vil du opdage, at du stille og roligt begynder at tænke pænere om dig selv.  Der bliver længere og længere mellem de selvkritiske tanker, og langsom men sikkert bygges dit selvværd op.

Har du gået med et rigtig dårligt selvværd gennem længere tid, vil det være fornuftigt at finde en der kan støtte dig i processen.

Nogle ting kan være svære at få øje på selv