Når livet slår hårdt

Selvfølgelig bliver du mærket og ramt, når du bliver fyret, forladt, mister en drøm eller en du elsker. 

Vi kan ikke komme udenom det.

Livet byder på både op- og nedture, skarpe sving og hårde opbremsninger. Og det er helt naturligt, at vi, både fysisk og mentalt, reagerer, når tilværelsen tager en drastisk drejning. 

Flugt giver dig dårligt selvværd 

Du skal vide, at en livskrise kan indeholde udvikling, så du ender som en bedre udgave af dig selv. Du skal dog først krydse et helvedesfelt, hvor du har følt dig alene, sølle og utilstrækkelig. 

Det er ikke et rart sted at være, men hvis du skøjter videre, sker der ikke udvikling. I stedet underkender du den del af dig, som er blevet ramt, og det giver dig dårligt selvværd på sigt. 

Min erfaring er, at dem, der skøjter videre, drukner i deres følelser. Du skal lære at se smerten som noget, der kommer og går. Det gælder ikke altid om at få det bedre, men om at blive bedre til at have det ad helvede til.

Lad andre se på dig med kærlige øjne

Du har brug for andre mennesker. Det er ikke skamfuldt. Kriser kalder på tætte relationer, for du har brug for andre til at fortælle dig det, du ikke selv kan se. Andre ser på dig med de kærlige øjne, du selv mangler. 

Mange tøver med at vise følsomhed, fordi det i vores samfund kan blive opfattet som en svaghed. Hvis du tør være i kontakt med din følsomhed og vise at du er ked af det, tvivlrådig og bange – vil det blive en styrke. På den måde bliver du mere nænsom over for dig selv og det er selvkærligt.

Kom ned i kroppen

Vores vilje sidder i hovedet, og nogle har en stærk vilje til at flytte sig hurtigere væk fra smerten, end de egentlig magter følelsesmæssigt. 

Det gælder om at komme ned i kroppen og mærke følelserne. Hvordan mærkes sorg, vrede, utilstrækkelighed, tvivl i kroppen….. Det er forskelligt, men prøv at mærke efter. Giv dig selv roen til at være i følelserne. Hvad vil de fortælle dig?

Lær det følsomme sprog

Mange af mine klienter aner ikke, hvordan de skal italesætte deres problemer. Jeg kan have mennesker, der ikke har et sprog for deres følelser. Det gør dem ensomme, for sproget er jo det, der forbinder os som mennesker.

For dem gælder det om at finde en professionel samtalepartner, der kan tage ansvaret for kommunikationen og fjerne deres skam over at føle sig utilstrækkelige. Hvis du ikke har lært som barn at sætte ord på dine følelser, er der ikke noget at sige til, at det er svært. 

Giv dine krise erfaringer videre

De fleste af os er dårlige til at være i lidelse. Når andre har det svært, forsøger vi straks at hjælpe dem videre, fordi vi ikke kan holde smerten ud, eller også trækker vi os væk. I stedet skal vi forsøge at vise omsorg, uden at tage andres lidelse på os. 

Det, at du har været igennem en livskrise, betyder, at du lettere kan møde andre mennesker med forståelse og empati i stedet for afstand. Din krise klæder dig på, og du er forpligtet til at give den erfaring videre. At du har lært at leve med en smerte uden at drukne i den.