Hold liv i forholdet, efter at I er blevet forældre

At blive mor er måske den største begivenhed i dit liv, og helt sikkert en af de, der vil vende mest op og ned på din hverdag og liv. Men selvom der hører en masse vidunderlige ting med din nye titel, giver det også anledning til en masse nye tanker, følelser og problemstillinger. 

Det er en stor omvæltning i både dit, men også i din kærestes, liv at blive forældre, og derfor kan du opleve, at dit parforhold ændrer sig.

Er det normalt, at relationen ændres, når I bliver forældre?

Her er kun et korrekt svar, nemlig ja. 

Fællesskabet går fra bare jer to til, at I pludselig er tre – og den tredje er et helt hjælpeløst væsen, der har brug for jeres omsorg hele døgnet. Derfor flyttes fokus helt naturligt fra hinanden til den lille ny. 

Oven I det kommer, at vi kvinder er fyldt af hormoner der banker rundt I kroppen, når vi lige har født og ammer, og virkningen at dette ikke må undervurderes. Helt ubevidst er de hormoner medvirkende til, vi kvinder ændrer vores værdisæt. Vores værdisæt skal helt naturligt stemme overens med, at der jo pludselig er kommet et lille menneske til verden. 

Nu er det jo ikke sådan, at det kun er kvinden der har en masse ting på spil her. Mænd har selvfølgelig også en gigantisk kærlighed til deres lille ny, men rent biologisk, har de ikke samme hormonelle forandring og dermed naturlige tilknytning. 

Kvinder har en højere koncentration af hormonet oxytocin – blandt andet fordi vi føder og ammer. Den høje koncentration af oxytocin er naturens måde at sikre, at kvinden fortsat vil passe på sit barn. Det hormon har manden ikke i kroppen i samme grad, og dermed er der ofte en forskel i tilknytningsmønstret. 

Men hvordan så med at holde liv I kærligheden og sexlysten?

Når det kommer til sex, er det meget forskelligt, hvad vi har lyst til og hvornår vi har lyst. Intet er rigtigt eller forkert her. Dog er det relativt almindeligt, at det kan tage kvinden lidt længere tid at blive klar til sex igen, end manden.

Der er mange faktorer der spiller ind der. Graviditet og fødsel er en stor belastning på kvindes underliv. En fødsel kan vel meget godt sammenlignes med at løbe et marathon….og hvor mange har lyst til sex, lige efter at have løbet så langt…Vores opmærksomhed ligger også et andet sted, nemlig ved barnets behov og trivsel. Træthed er ofte også en factor der spiller meget ind, idet manglende søvn er en meget effektiv lystdræber.

Men hvad kan vi så gøre?

Prioritere hinanden

Det er vigtigt allerede fra starten at huske på hinanden. De små stunder hvor barnet sover, eller allerede fra starten lade barnet passe bare 30-60 min. Dette vil gavne både jer og  barnets tilknytningsmønster på den lange bane.

Denne tid skal bruges sammen, og på at minde jer selv og hinanden på, hvorfor I elsker hinanden.

Hjælp hinanden. 

Det er vigtigt, at den i forholdet, der ikke ammer og lige har født, skal tage over. Dette kræver selvfølgelig at mødrene er klar til at slippe ansvaret, hvilket kan være svært for nogle.

Alt hvad din kæreste KAN gøre for at få jeres lille, nye familie på ret kurs, SKAL kæresten gøre. 

Fælles projekt. 

Vi har idag en kultur, hvor meget af vores hverdag er centreret om vores børn. I mit arbejde arbejde som LifeCoach ser jeg desværre ofte, at barnet bliver moderens projekt – som mødre kan vi godt komme til at tro, at vi ved bedst. Det gør desværre ofte, at kæresten føler sig sat ud på et sidespor. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at det er et fælles-projekt og ikke et solo-projekt. 

Det er en svær balancegang at blive forældre. Når vi får børn, er der stadig mange af os, der håber og tror, at vi kan alt det, vi plejede – dyrke sport, se vores venner, have en fed karriere, og et sund, stærkt parforhold. Mange bliver stressede af at føle, der skal leves op til alle disse forventninger.

Det er ikke godt for hverken os, vores barn eller vores parforhold. 

Derfor er det vigtigt ind I mellem at revurdere hvad der er vigtigt og betyder noget for dig. Vi kan ikke det hele på en gang, og typisk er der kun os selv der forventer det.

Og er du et sted I dit liv, hvor du helt har mistet overblikket over, hvad der er vigtigt for dig – så er det en god ide at få hjælp til det.

Som LifeCoach kan jeg hjælpe dig med igen at stille skarpt på, hvad der I virkeligheden betyder noget og for dig. Og måske er det også tid til at parforholdet skal køres til syn.